Prima pagină

Date generale

 

Republica POLONĂ

Denumirea oficială: Republica Polonă (Rzeczpospolita Polska, sau Polska – varianta scurtă)

Capitala şi principalele oraşe: Varşovia (Warszawa - capitală), Cracovia, Wrocalw, Poznan, Gdansk, Katowice.

Suprafaţa şi diviziuni teritoriale: 312.685 km(locul 69 în lume), împărţită în 16 provincii: Dolnoslaskie, Kujawsko-Pomorskie, Lodzkie, Lubelskie, Lubuskie, Malopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Slaskie, Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie.

Populaţia: 38.441.588 (estimare pentru anul 2011), locul 34 în lume; polonezi – 96,7%, germani – 0,4%, ucraineni - 0,1%, bieloruşi – 0,1%, alţii – 2,7%;

Ziua naţională: 11 noiembrie – Ziua Independenţei (1918); 3 mai – Ziua Constituţiei (adoptată în 1791).

Limba oficială: poloneză

Religie: majoritatea populaţiei este romano-catolică – 89.9%, dar există şi comunităţi ortodoxe –1,3%, protestante – 0,3%, altele – 8,6%.

Moneda naţională: zlotul (PLN); 1 PLN =100 groszy

Prefix telefonic internaţional: + 48

Scurt istoric: Polonia s-a format în secolul X, cunoscând o dezvoltare deosebită în perioada Imperiului Polono-Lituanian, în secolul XVI. Imperiul s-a destrămat la sfârşitul sec. XVIII. După această perioadă, teritoriul polon a fost împărţit între marile imperii ale vremii. Polonia a devenit Republică în 1918, după sfârşitul primului război mondial. După ce fost dezmembrată în timpul celui de-al doilea război mondial, a redevenit republică şi stat cu guvernare centralizată, comunistă, în 1947. A fost unul din statele comuniste cu o guvernare tolerantă şi progresistă. În 1989 au fost organizate alegeri libere şi s-a trecut la un regim capitalist, cu economie de piaţă. A devenit stat aliat în cadrul NATO în 1999 şi stat membru al UE în 2004, aderând în 2007 la Acordurile Schengen.
 

Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară.

Şeful statului: preşedintele Andrzej Duda ( 6 august, 2015); 

Primul ministru: Beata Szydło  (din 18 noiembrie 2015)

Ministrul afacerilor externe: Witold Waszczykowski. (din 18 noiembrie 2015)

Situaţia politică internă: 

Partidul Lege si Justitie, a câștigat alegerile, la 25 octombrie 2015, reușind să obțină majoritate în parlament.

Parlamentul: este bicameral, format din Seim şi Senat. Partidele reprezentate în Seim (460 de locuri): Partidul Lege şi Justiţie (234),  Platforma Civică (138), Kukiz'15 (41), Nowoczesna (28), Partidul Ţărănesc Polonez (16), minoritatea germană (1), neafiliaţi (2). Partidele reprezentate în  Senat (100 locuri): Partidul Lege şi Justiţie (61), Platforma Civică (34), Partidul Ţărănesc Polon (1), neafiliaţi (4).

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în 2019.

Legături către principalele site-uri oficiale

 

Profil socio-economic

Situaţia economică şi socială:Polonia este singurul stat din Uniunea Europeană care a înregistrat creştere economică în perioada crizei economice şi financiare globale. Economia polonă este una din economiile cu cea mai mare creştere din UE, înregistrând un ritm de creştere anual mediu de peste 3% după intrarea în UE, cu excepţia anului 2009, când a înregistrat o creştere economică de 1,6%. În prezent, coaliţia de guvernare are în vedere realizarea unor reforme structurale pentru creşterea competitivităţii ţării şi asigurarea unui climat investiţional propice: privatizări în mai multe sectoare de activitate, reforma sistemului de pensii şi de asigurări sociale,  reforma sistemului de impozitare etc.

Produsul Intern Brut: 531,8 mld USD (2011) în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent

Inflaţie: 4%(2011)

Şomaj: 12% (2011)

Principalele ramuri industriale: industria constructoare de maşini, industria de produse feroase şi din oţel, mineritul, industria chimică, industria constructoare de nave, textile.

Principalii parteneri comerciali: Germania, Franţa, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Olanda.

 

Afaceri europene

Polonia a devenit membră a Uniunii Europene în mai 2004. A intrat în spaţiul Schengen în 2007. Este a şasea ţară a Uniunii Europene din perspectiva populaţiei, a suprafeţei, dar şi ca Produs Intern Brut.

În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011, Polonia a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, având ca priorităţi principale relaţia cu Vecinătatea Estică, întărirea guvernanţei economice, piaţa internă a Uniunii Europene, asigurarea securităţii energetice etc.

Domenii de interes pentru PL în cadrul UE: piaţa internă, asigurarea securităţii energetice, Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Politica de Vecinătate (cu accent pe promovarea Parteneriatului Estic şi a relaţiei cu Estul Europei), Politica de Securitate şi Apărare Comună.

 

 

Relaţii internaţionale

Obiectivul general al politicii externe de a face din Polonia un actor important în Europa, de a avea un rol constructiv în UE şi de a deveni un lider regional.

Priorităţile de politică externă ale Poloniei sunt: consolidarea solidarităţii şi a menţinerii rolului instituţiilor europene în cadrul Uniunii Europene,  menţinerea deschiderii către statele partenere – cu accent pe Parteneriatul Estic, întărirea Politicii Comune de Apărare şi Securitate;

  • parteneriatul  cu Statele Unite şi legătura transatlantică;
  • NATO;
  • cooperarea în Triunghiul de la Weimar, Grupul de la Vişegrad;
  • relaţia specială şi foarte aprofundată de parteneriat cu Germania;

Polonia este stat membru al ONU, NATO, OSCE, Consiliul Statelor de la Marea Baltică, Grupul Vişegrad, Triunghiul de la Weimar. 

 

 

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

19.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Eveniment vizând crearea unei reţele B9 de think tank-uri

18.12.2019

Ambasadorul României în Polonia a participat, la data de 16 decembrie 2019, la un eveniment menit să marcheze constituirea unei reţele B9 de think…

Participarea Ambasadei României la Varşovia la «Bazarul Internaţional de Caritate 2019»

08.12.2019

La 8 decembrie 2019, Ambasada României a participat la cea de-a XI-a ediţie a "Bazarului Internaţional de Caritate" organizat de Asociaţia…