Ambasada

Despre noi

Ambasada României la Varşovia asigură ansamblul funcţiilor de reprezentare a României în Republica Polonă. În virtutea acestor funcţii, ambasada promovează şi protejează interesele statului român şi ale cetăţenilor români, în conformitate cu dreptul internaţional, legislaţia polonă şi română. În exercitarea funcţiilor de reprezentare, ambasada coordonează activitatea consulatelor onorifice şi consulatelor onorifice generale ale României de la Kielce, Poznań şi Białystok.

Ambasada asigură dialogul dintre instituţiile române şi polone în toate domeniile de cooperare care formează conţinutul relaţiilor dintre România şi Republica Polonă. Prin acest demers, activitatea ambasadei contribuie în mod direct la susţinerea şi dezvoltarea parteneriatului strategic româno-polon, semnat în 2009 şi consolidat prin intermediul mai multor vizite la nivel înalt, atât în România, cât şi în Polonia, la nivel de preşedinte sau prim ministru.

Echipa Ambasadei este dedicată promovării relaţiilor de prietenie dintre România şi Republica Polonă, a valorilor noastre europene, a imaginii cetăţenilor români în Polonia, a dezvoltării şi aprofundării în continuare a relaţiilor excelente care există între România şi Polonia, contribuind cu idei şi experienţă la formularea agendei de cooperare în plan politic, economic, cultural, academic şi ştiinţific, într-o manieră care să pună în valoare profilul european al României, potenţialul său de dezvoltare economică şi modernizare a societăţii, bogatul şi prestigiosul patrimoniu cultural românesc şi multiplele resurse intelectuale şi de talent ale românilor.

Ambasada se preocupă activ de menţinerea şi dezvoltarea legăturilor între mica, dar extrem de activă, comunitate românească din Polonia şi statul român. Acordăm toată atenţia apărării intereselor comunităţii românesti, soluţionării cazurilor de vulnerabilitate şi prevenirii unor situaţii de abuzuri.

Activitatea ambasadei se desfăşoară pe fondul unei relaţii bilaterale strânse şi de durată, între două state care împărtăşesc valorile umane fundamentale ale democraţiei, statului de drept, libertăţii şi prosperităţii, promovează pacea, drepturile omului şi cooperarea internaţională şi sunt animate de o viziune comună asupra subiectelor de interes global.

Relaţiile diplomatice româno-polone au fost stabilite, la  nivel de reprezentanta provizorie, la 9 februarie 1919, iar la 31 mai 1919, relatiile au fost ridicate la nivel de legatie.

 

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

19.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Eveniment vizând crearea unei reţele B9 de think tank-uri

18.12.2019

Ambasadorul României în Polonia a participat, la data de 16 decembrie 2019, la un eveniment menit să marcheze constituirea unei reţele B9 de think…

Participarea Ambasadei României la Varşovia la «Bazarul Internaţional de Caritate 2019»

08.12.2019

La 8 decembrie 2019, Ambasada României a participat la cea de-a XI-a ediţie a "Bazarului Internaţional de Caritate" organizat de Asociaţia…