România

Meleşcanu şi Birchall au vorbit cu ambasadorii ţărilor membre UE despre NATO, recentul raport MCV, relaţia cu Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, au participat luni la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, cu care au vorbit, printre altele, despre securitatea Uniunii Europene, NATO, recentul raport MCV ce priveşte România, dar şi relaţiile cu Rusia şi Republica Moldova.

Reuniunea a fost găzduită de Ambasada Olandei la Bucureşti, în numele Preşedinţiei malteze a Consiliului UE.

La reuniune a participat şi ambasadorul Republicii Malta acreditat în România, cu reşedinţa la La Valletta, informează un comunicat al MAE transmis luni AGERPRES.

Prima reuniune a conducerii Ministerului Afacerilor Externe cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, după instalarea noului guvern, a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională.

În intervenţia sa, ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit la aspecte privind relaţia transatlantică, securitatea şi Strategia Globală a UE, Vecinătatea UE, Republica Moldova, Ucraina, relaţiile cu Federaţia Rusă, evoluţiile din Orientul Mijlociu. 

Ministrul de Externe a subliniat că România rămâne "un aliat de încredere al SUA şi o ancoră a parteneriatului transatlantic". În viziunea României, "legăturile transatlantice sunt fundamentale pentru Europa şi pentru SUA în aceeaşi măsură".

Meleşcanu a subliniat susţinerea de către România a consolidării rolului UE în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea, inclusiv prin avansarea procesului de implementare a documentelor relevante adoptate în domeniu în cursul anului trecut. A pledat pentru coerenţă şi evitarea unor procese paralele, între dezvoltarea rolului Uniunii în domeniul securităţii şi apărării şi rolul NATO. S-a referit la importanţa implementării cu succes a Strategiei Globale pentru Politica Externă şi de Securitate a UE şi a evidenţiat că MAE român îşi va aduce contribuţia la reflecţia în curs la nivelul UE, pe subiectele care vizează problematica securităţii europene.

Ministrul Afacerilor Externe a prezentat abordările României în raport cu statele din Vecinătatea Estică şi a evidenţiat interesul crescut, de natură strategică, pe această dimensiune.

Referitor la Republica Moldova, ministrul de Externe a accentuat progresele înregistrate până în prezent şi a făcut apel la statele membre ale UE, prin ambasadorii prezenţi, să menţină sprijinul pentru procesul de reforme şi pentru aprofundarea cooperării dintre UE şi Republica Moldova.

A subliniat principiile constante ale raportării României la Federaţia Rusă, cu trimitere la evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică şi regiunea Mării Negre, precum şi în lumina deciziilor în domeniu adoptate la nivelul UE şi NATO.

În ceea ce priveşte aspectele regionale, a arătat că prioritare pentru România sunt menţinerea stabilităţii şi securităţii, precum şi ancorarea definitivă a statelor din regiune în structurile europene. De asemenea, a evidenţiat importanţa formulelor de cooperare din perspectiva realizării interconectivităţii regionale, în special în domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii.

A abordat şi cele mai recente evoluţii din Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia din Siria şi Irak, şi a analizat implicaţiile diferite ale acestora, inclusiv din punct de vedere al eforturilor în vederea combaterii terorismului.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a abordat o serie de aspecte aflate în dezbaterea curentă la nivelul Uniunii Europene şi de relevanţă deosebită pentru România, respectiv viitorul Uniunii, implicaţiile procesului Brexit, securitatea internă a UE, cu accent pe funcţionarea spaţiului Schengen, gestionarea migraţiei, viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020.

În acest context, ministrul delegat a vorbit despre priorităţile Executivului în domeniul afacerilor europene, accentuând importanţa realizării obiectivului unei Preşedinţii de succes a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 şi evidenţiind principalele demersuri în procesul de pregătire avute în vedere pentru perioada următoare.

"Guvernul a confirmat de fiecare dată ataşamentul pro-european şi angajamentul nostru ferm de a contribui la consolidarea proiectului european, subliniind importanţa acordată unităţii, dimensiunii incluzive şi coeziunii, dar şi respectării depline a principiilor şi valorilor fundamentale ale UE. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil, iar provocările fără precedent cu care se confruntă aceasta necesită o capacitate sporită de a obţine rezultate concrete", a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, potrivit comunicatului.

În privinţa gestionării migraţiei, ministrul delegat a reiterat poziţia României de susţinere a cooperării în vederea unui răspuns comun în plan UE şi de intensificare a dialogului cu statele de origine şi de tranzit pentru abordarea cauzelor profunde ale fenomenului.

În acest sens, a evidenţiat contribuţia consistentă a României la realizarea acestor obiective, ţara noastră fiind un contributor robust la eforturile de securizare a frontierei Uniunii Europene, aspect relevant şi din perspectiva obiectivului de aderare la spaţiul Schengen.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidenţiat importanţa negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE şi a accentuat importanţa acestuia pentru îndeplinirea obiectivelor de convergenţă şi creştere, ca bază pentru avansarea ansamblului politicilor UE.

În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat "progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie, şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exerciţiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei", arată sursa citată.

Cu această ocazie, ministrul delegat a informat corpul diplomatic cu privire la progresele realizate în procesul de pregătire a viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului 2019.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Participarea ambasadorului României la Varşovia la conferinţa internaţională "Central and Eastern Europe (CEE) Summit 2017"

28.06.2017

La 28 iunie a.c., ambasadorul României la Varşovia a participat la conferinţa internaţională "CEE Summit 2017 - Investing in New Europe – cities,…

Caravana "GO Romania!"

27.06.2017

La 27 iunie a.c., la Cracovia, în prezenţa ambasadorului României la Varşovia, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi ai mass-media, …

Ghidul aferent meciului România-Polonia

10.06.2017

Click aici: /sites/varsovia.mae.ro/files/pol-rou_fan_assistant-guide.pdf …
  • MAE și AEP anunță începerea perioadei de înscriere în Registrul Electoral pentru alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate Tip: Comunicat de presă Data: 31.03.2016 Începând cu 1 aprilie 2016, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral. Perioada de înscriere începe la data de 1 aprilie și se încheie cu aproximativ 3 luni înaintea datei alegerilor, în funcție de data stabilirii scrutinului. În cadrul conferinței de presă organizată astăzi, 31 martie 2016, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, secretarul general al MAE, Sorin Moise, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, și directorul de comunicare al AEP, Marian Muhuleț, au prezentat cele mai importante aspecte cu privire la desfășurarea în străinătate a scrutinului pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului României prevăzut pentru finalul acestui an. Ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat faptul că înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral reprezintă un pas important și necesar pentru exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an, având în vedere modificările aduse legislației electorale și noutatea introducerii votului prin corespondență. Oficialul a prezentat campania de informare derulată de MAE și AEP care a cuprins organizarea de întâlniri cu românii de peste hotare, desfășurarea unor campanii online de promovare a noilor modalități de vot (#DialoglaÎnălțime, #DialogFărăFrontiere), participarea la emisiuni de televiziune și radio, acordarea de interviuri în presa scrisă, organizarea unor dezbateri cu reprezentanți ai societății civile și crearea unei secțiuni dedicate alegerilor pe pagina de web a MAE și a misiunilor diplomatice. De asemenea, demnitarul a lansat un apel public către reprezentanții mass-media din România pentru oferirea de sprijin în derularea campaniei de informare, precizând că un protocol de colaborare a fost deja semnat între MAE, AEP și o serie de instituții media. Președintele Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, a subliniat importanța intrării în vigoare a noilor prevederi din legislația electorală, prin care se facilitează accesul românilor la procesul electoral, evitându-se astfel aglomerația de la secțiile de votare și costurile de deplasare. Totodată, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, a prezentat pașii pe care trebuie să îi urmeze românii cu domiciliul sau reședința în străinătate pentru a se înscrie în Registrul Electoral, în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență sau la secțiile de votare înființate acolo unde se înregistrează cel puțin 100 de cetățeni. Acesta a subliniat că este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziție pentru înscriere, care debutează la data de 1 aprilie 2016. Cetățenii români care doresc să se informeze cu privire la desfășurarea procesului electoral din străinătate pot consulta materialele informative alcătuite de AEP și MAE accesibile în secțiunile speciale de pe pagina de internet a fiecărei instituții (http://www.roaep.ro/vot_strainatate/vot_strainatate.html șihttp://www.mae.ro/node/35931). Ordinul ministrului afacerilor externe privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016și formularul cererii de înscriere în Registrul electoral pot fi descărcate de pe site-ul MAE. Model de cerere inscriere vot in strainatate Pliantul "Ghidul alegătorului român în străinătate", realizat de Autoritatea Electorală Permanentă Autoritatea Electorală Permanentă: www.roaep.ro Rubrica „Alegeri parlamentare 2016” de pe pagina de Internet a Ministerului Afacerilor Externe: www.mae.ro/node/35931
  • Lista secţiilor de votare din Polonia pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 La propunerea Ambasadei României la Varşovia, pe teritoriul Poloniei vor fi organizate, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 11 decembrie 2016, un număr de 3 secţii de votare, după cum urmează: - VARŞOVIA (Ambasada României – str. Fr.Chopina 10, 00-559); - CRACOVIA (Biblioteca Voievodală - camera 53, parter - str. Rajska nr.1, 31-124); - WROCLAW (Oficiul Voievodal, parter - Piaţa Powstańców Warszawy, nr. 1, 50-153). La oricare dintre cele 3 secţii de votare susmenţionate, îşi vor putea exprima dreptul de vot, cetăţenii români majori (care au 18 ani împliniţi la data scrutinului), cu domiciliul sau reşedinţa în Polonia şi care deţin un document de identitate sau de călătorie valabil. Reamintim că, documentele care atestă domiciliul sau reşedinţa în această ţară sunt: 1. pașaportul cu menționarea statului de domiciliu -POLONIA sau 2. actul de identitate (C.I. sau pașaport) însoţit de unul dintre următoarele documente, emise de către autorităţile polone: a. adeverință de înregistrare a șederii cetățeanului UE (ZAŚWIADCZENIA O ZAREJESTROWANIU POBYTU OBYWATELA UNII EUROPEJSKIEJ); b. document care confirmă dreptul de ședere permanent (DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY PRAWO STAŁEGO POBYTU); c. card de identitate/ paşaport polonez - cazul persoanelor care au şi cetăţenie polonă (DOWÓD OSOBISTY) d. carte de identitate specială - cazul personalului angajat la agenţiile europene – ex. FRONTEX şi organizaţiile internaţionale cu sedii în Polonia, cât şi pentru membrii de familie însoţitori la post). Cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în Polonia, care s-au înscris în Registrul Electoral, optând pentru VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ, le-au fost expediate, prin Poşta Română, cu confirmare de primire, următoarele documente: - un plic exterior autoadresat; - un plic interior; - un autocolant cu menţiunea „votat”; - certificatul de alegător; - buletinul de vot prin corespondenţă; - instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, inclusiv termenul în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată. Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare votării prin corespondenţă NU îşi poate exercita dreptul de vot la acest scrutin în cadrul unei secţii de votare. Totodată, alegătorii care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă, se pot adresa, până cel târziu cu 20 de zile înaintea datei votării, Autorităţii Electorale Permanente, în cazul în care nu au primit documentele necesare votării, sau dacă acestea au fost pierdute, furate sau deteriorate, din motive neimputabile lor. Persoanele aflate în această situaţie vor putea să îşi exercite votul la una din secţiile de votare organizate în Polonia.