Republica Polonă

Condiţii de călătorie

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Polonia.

Intrarea în Polonia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru o perioadă mai mare de trei luni, trebuie să vă înregistraţi şederea în Polonia la Oficiul pentru Străini (Urząd ds. Cudzoziemców) corespunzător teritorial.

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi stabilire pe teritoriul Poloniei, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile polone:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


​Doriţi să munciţi în Polonia?

Nu sunt restricţii pentru cetăţenii romani privind accesarea pieţei muncii in Polonia.
Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând site-ul: www.muncainstrainatate.anofm.ro.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Polonia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Polonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional. Sistemul naţional de alertă privind posibilitatea producerii unui atac terorist pe teritoriul naţional este la nivelul scăzut (la fal ca şi în România).
Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile din Polonia şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Polonia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi oficiul consular român de carieră din Polonia, respectiv Secţia Consulară a Ambasadei României din Varşovia.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor polone, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – servicii de urgenţă
 • 997 – poliţie
 • 998 – pompieri
 • 999 – salvarea

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Polonia.

Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Polonia.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate se eliberează gratuit la cererea persoanei asigurate, poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE şi vă permite să primiţi asistentă medicală de imediata necesitate, în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a UE/SEE. Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate nu acoperă financiar situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al acestor spaţii, pentru a beneficia de tratament medical.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto
În Polonia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).
Adesea exista porţiuni cu ceaţă pe zone foarte întinse în câmpiile din Polonia, în special dimineaţa şi seara.
Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.
 • Centura de siguranţă

În Polonia, purtarea centurii de siguranţă in trafic este obligatorie.
 • Limitele de viteză admise

Criteriu autovehicul din categoriile A şi B celelalte categorii de autovehicule
În localităţi 50 km/h în intervalul orar 5:00 – 23:00 60 km/h în intervalul orar 23:00 – 5:00 50 km/h în intervalul orar 5:00 – 23:00 60 km/h în intervalul orar 23:00 – 5:00
În afara localităţilor (drum normal) 90 km/h 70 km/h
În afara localităţilor (drum expres cu o bandă pe sens sau drum normal cu două benzi pe sens) 100 km/h 80 km/h
În afara localităţilor (drum expres cu două benzi pe sens) 120 km/h 80 km/h*
Autostrăzi 140 km/h 80 km/h*

*) autobuzele/autocarele pot circula cu 100km/h dăcă îndeplinesc condiții tehnice suplimentare, definite conform legislației UE.

 • Sancționare alcoolemie

În Polonia o alcoolemie a conducătorului de vehicul de până la 0,2 ‰ (în aerul expirat) sau de până la 0,1 ‰ (în sânge) nu se sancţionează.

O alcoolemie a conducătorului de vehicul între 0,2 ‰ şi 0,5 ‰ (în sânge), sau o alcoolemie între 0,1 ‰ şi 0,25 ‰ (în aerul expirat) se pedepseşte ca şi contravenţie, persoana în cauză fiind considerată sub influenţa alcoolului. Regimul sancţionator pentru această contravenţie presupune şi suspendarea dreptului de a mai conduce orice ce fel vehicul pe teritoriul Poloniei, pentru o perioadă între 6 luni şi 3 ani.

O alcoolemie de peste 0,5 ‰ (în sânge) sau de peste 0,25 ‰ (în aerul expirat) se pedepseşte ca şi infracţiune, persoana în cauză fiind considerată în stare de ebrietate. Regimul sancţionator pentru această infracţiune presupune şi suspendarea dreptului de a mai conduce orice ce fel de vehicul pe teritoriul Poloniei, pentru o perioadă între 1 şi 10 ani.

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este strict interzisă.
 • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.
 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Conform Codului Rutier polonez este interzisă dotarea maşinii cu un dispozitiv de detectare a aparatelor radar, precum şi dispozitive antiradar. Această faptă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu 3 puncte de penalizare şi o amendă de 500 de zloţi.
 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Polonia.
 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, puteţi sa întocmiţi proces verbal cu celalalt conducător auto, in baza căruia vă veţi putea adresa companiei de asigurări pentru despăgubiri. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere amiabila privind vinovăţia, solicitaţi intervenţia politiei. Verificaţi atent elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Polonia.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • Serviciul de urgenţe – 112
 • Poliţia – 997
 • Servicul de asistenţă trafic – 981


Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Când călătoriţi dintr-o ţară a UE/SEE în alta, puteţi transporta produse din tutun sau alcool pentru uz personal, precum şi produse farmaceutice sau cosmetice, dar nu le puteţi comercializa. Pentru mai multe informaţii rugăm accesaţi http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_ro.htm


Utilizarea cărţilor de credit

În Polonia sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat. Bancomatele eliberează bancnote naţionale (zloţi).


Regimul medicamentelor

Regimul de procurare a medicamentelor este mult mai restrictiv comparativ cu cel din România.
Atenţie! Medicamentele se pot procura de la farmacii numai pe baza reţetelor eliberate de medic autorizat pe teritoriul Poloniei.


Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaportul european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Ceremonia de marcare a 75 ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau

29.01.2020

La 27 ianuarie a.c., ambasadorul României la Varşovia a făcut parte din delegaţia condusă de Prim-ministrul Ludovic Orban, participantă la ceremonia de…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

19.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Eveniment vizând crearea unei reţele B9 de think tank-uri

18.12.2019

Ambasadorul României în Polonia a participat, la data de 16 decembrie 2019, la un eveniment menit să marcheze constituirea unei reţele B9 de think…